Ανακάλυψε τη δική σου Αριάδνη

  • Ανακάλυψε τη δική σου Αριάδνη
Ανακάλυψε τη δική σου Αριάδνη

Έχεις πάει ποτέ στην Κρήτη; Η Κρήτη είναι ένα ελληνικό νησί και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Μάλιστα, το σχήμα της είναι πολύ ιδιαίτερο· αν κόψεις με ψαλίδι το χάρτη της και ενώσεις τις άκρες, δημιουργείται ένα στέμμα. Το Στέμμα της Μεσογείου, λένε κάποιοι.

Κάποτε το στέμμα της Κρήτης το φορούσε ο Μίνωας. Σπουδαίος βασιλιάς με πολλά χαρίσματα. Επί της βασιλείας του είχε αναπτυχθεί ο Μινωικός πολιτισμός με έδρα την Κνωσό. Όπως όλοι οι σπουδαίοι και ιδιαίτεροι άνθρωποι, είχε κι αυτός ένα μυστικό. Έναν άσχημο και φοβερό γιο, τον Μινώταυρο. Για να μην του είναι βάρος, αφού δεν μπορούσε να τον σκοτώσει, έφτιαξε μια φυλακή και τον έκλεισε μέσα. Η φυλακή αυτή, όμως, δεν ήταν σαν τις άλλες. Την είχε φτιάξει ο Δαίδαλος, ο καλύτερος αρχιτέκτονας της εποχής εκείνης και ήταν δαιδαλώδης. Είχε δηλαδή πολλούς διαδρόμους και πολλά πατώματα. Κανείς δεν μπορούσε να τη διασχίσει χωρίς να χαθεί. Το όνομα του κατασκευάσματος αυτού ήταν λαβύρινθος. Μέσα στο λαβύρινθο έζησε όλη τη ζωή του ο Μινώταυρος, ο οποίος τρεφόταν, σύμφωνα με το μύθο, με τα ωραιότερα παιδιά της Αθήνας, τα οποία οι Αθηναίοι «πλήρωναν» ως φόρο στον Μίνωα, για να τον εξευμενίσουν.

Κάποια φορά στο καράβι από την Αθήνα για την Κρήτη ανέβηκε και ο Θησέας, ο γιος του Αιγέα, του βασιλιά της Αθήνας. Στόχος του ήταν να πάει στην Κνωσό και να σκοτώσει τον Μινώταυρο, ώστε να μη θυσιαστεί ξανά κανένας Αθηναίος.

Ο Θησέας, με τη βοήθεια της Αριάδνης, της κόρης του Μίνωα, κατάφερε να μη χαθεί στο λαβύρινθο και έτσι κατόρθωσε και σκότωσε τον Μινώταυρο. Η βοήθεια που του πρόσφερε η Αριάδνη ήταν ο μίτος, ένα νήμα, που έδεσε στην είσοδο του λαβύρινθου για να μπορέσει να βρει την έξοδο.

Γυρίζοντας ο Θησέας νικητής στην Αθήνα, από την πολλή χαρά του, ξέχασε τη συμφωνία που είχε κάνει με τον πατέρα του. Αντί να αλλάξει τα πανιά στο καράβι και να τα βάλει λευκά, που θα σήμαιναν τη νίκη, τα είχε αφήσει μαύρα, όπως ήταν όταν είχε ξεκινήσει το ταξίδι του. Μόλις ο Αιγέας είδε από μακριά τα μαύρα πανιά, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε, πιστεύοντας ότι έχασε το γιο του από τον Μινώταυρο. Από τότε σε ανάμνηση του χαμού του, η θάλασσα αυτή ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό το μύθο τον γνωρίζουμε όλοι στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, δεν τον θεωρούμε απλά μύθο, αλλά μέρος της ιστορίας μας.

Ο λαβύρινθος είναι η χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κάτι σκοτεινό και ανεξιχνίαστο. Τη χρησιμοποιούμε πολύ συχνά για να περιγράψουμε το μυαλό μας. Ο λαβύρινθος του μυαλού μας, λέμε. Επίσης, συμβολικά χρησιμοποιούμε και την έκφραση «ο μίτος της Αριάδνης» όταν θέλουμε να υποδηλώσουμε μια απρόσμενη βοήθεια που μας δίνεται ή την ύπαρξη της λύσης σε ένα πρόβλημα.

Για τον Θησέα δε, τι να πούμε; Χαρακτηρίζεται ήρωας και ημίθεος για το κατόρθωμά του αυτό, αλλά και για ένα σωρό άλλα. Το Αιγαίο πέλαγος, φυσικά, δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού όλος ο κόσμος το γνωρίζει, όπως γνωρίζει και τα περίφημα Ελληνικά νησιά.

Τι σχέση έχει όμως, η Σφαιρική Αντιληπτικότητα μ’ όλα αυτά; Τεράστια. Επειδή η Σφαιρική Αντιληπτικότητα στηρίχτηκε στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Στους μύθους, στους ήρωες, στα σύμβολα και στις ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων. Συνδύασε τις πληροφορίες του παρελθόντος με τις πληροφορίες του παρόντος για να προτείνει συμπεράσματα για το μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, μελετώντας και ερευνώντας σύμβολα και αριθμούς, ακόμα και με επιτόπου έρευνα ανά τον κόσμο, διαπιστώσαμε κι εμείς την αξία και τη διαχρονικότητα των παγκόσμιων αρχετυπικών συμβόλων. Των συμβόλων που σημαίνουν για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη παραπλήσια πράγματα, αν όχι ακριβώς τα ίδια. Ιδιαίτερη έμφαση στη μέθοδό μας δίνουμε στο 8 και στη σχέση του με το άπειρο, στο 3 και την τριαδοποίηση, στον κύκλο, το ρόμβο κι άλλα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία, εκτός από την εκ πρώτης όψεως σημασία τους, έχουν και ένα βαθύτερο νόημα.

Φυσικά δεν κάνουμε γεωμετρία, ούτε χρειάζονται γνώσεις μαθηματικών για να ακολουθήσει κάποιος τη μέθοδο. Εμπνεόμενοι από τον Πλάτωνα, ο οποίος είχε ανακαλύψει πως υπάρχει ένα πεδίο γεμάτο ιδέες (το πεδίο των ιδεών) και από τον Πυθαγόρα, που υποστήριζε ότι τα γεωμετρικά σχήματα είναι παράθυρα (πύλες) για τα πεδία των ιδεών, χρησιμοποιούμε κι εμείς τα γεωμετρικά σχήματα ως τέτοιες πύλες στις ασκήσεις μας, οι οποίες ονομάζονται ασκήσεις εμπνευσμένης γεωμετρίας.

Η έμπνευση για τη μέθοδο ήταν μια συνθετική κίνηση του συζύγου μου, Ιωάννη Καρλαούζου, και δική μου, γι’ αυτό πολλές φορές θα διαπιστώσεις ότι μιλάω σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Ο Ιωάννης είχε κυρίως την έμπνευση και την «τεχνική υποστήριξη» των ασκήσεων και εγώ την οργάνωση της μεθόδου, πάνω στα πλαίσια της ιατρικής σκέψης και ιδιαίτερα της ψυχιατρικής.
Καταλήξαμε, λοιπόν, ότι η Σφαιρική Αντιληπτικότητα είναι μια μέθοδος διεύρυνσης της αντίληψης. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας την έμφυτη ικανότητα της αντίληψης, ο κάθε άνθρωπος μπορεί, μέσω της μεθόδου, να εκπαιδευτεί πώς να τη διευρύνει. Η μέθοδος είναι απλή και προσιτή στον καθένα, αρκεί αυτός να θέλει να εξερευνήσει το λαβύρινθο του μυαλού του. Υπάρχει μόνο μια προϋπόθεση: να πάρει το μίτο από την Αριάδνη, διότι χωρίς αυτόν ή θα καθυστερήσει ή θα χαθεί. Αφού ο Δαίδαλος που έπλασε το ανθρώπινο μυαλό έκανε το δημιούργημά του να είναι πιο πολύπλοκο από το λαβύρινθο του βασιλιά Μίνωα.

Αν λοιπόν θέλεις να βουτήξεις στο λαβύρινθο του μυαλού σου, δεν είναι απαραίτητο να πας μέχρι την Κρήτη (αν και θα στο συνιστούσα ανεπιφύλακτα να πας αυτό το καλοκαίρι). Μπορείς απλά να πάρεις την απόφαση να ψάξεις για το μίτο της Αριάδνης. Αν πάλι καταφέρεις να βρεις και να σκοτώσεις τον Μινώταυρο σαν ένας σύγχρονος Θησέας, μπορείς να βάλεις λευκό πανί στο καράβι σου και να διασχίσεις το Αιγαίο. Σε περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις.

Φυσικά, η πρόκληση βρίσκεται στην ανακάλυψη της δικής σου Αριάδνης.

Το παραπάνω κείμενο είναι ο πρόλογος του βιβλίου μου «Φαντασία, η μεγάλη Diva»

Μαρία Λεβέντη