Γιατί επιλέγω πάντα λάθος συντρόφους στη ζωή μου, ενώ δεν το θέλω;

  • Γιατί επιλέγω πάντα λάθος συντρόφους στη ζωή μου, ενώ δεν το θέλω;
Γιατί επιλέγω πάντα λάθος συντρόφους στη ζωή μου, ενώ δεν το θέλω;

Η απάντηση έρχεται μέσα από τη Μέθοδο. Το πρώτο κλειδί της Μεθόδου είναι οι 8 διαστάσεις διεύρυνσης της αντίληψης. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν, αν αναλύαμε οποιοδήποτε θέμα μας απασχολεί από 8 συγκεκριμένες όψεις; Αν με τον νου μας, το εξετάζαμε από άπειρες πλευρές – θα ήταν σαν να το έχουμε εξαντλήσει, σαν να έχουμε αγγίξει τις άπειρες προεκτάσεις του! Γιατί; Γιατί το νούμερο οχτώ είναι η κάθετη απεικόνιση του απείρου και ασυνείδητα ο εγκέφαλός μας λαμβάνει αυτό το μήνυμα. Μπορεί όλοι μας να πιστεύουμε ότι σκεφτόμαστε λογικά, αλλά τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλό μας δεν ακολουθούν πάντα και μόνο τους κανόνες της λογικής.

1. «Αυτό που εκπέμπω βάσει της εξωτερικότητάς μου, είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στο άλλο φύλο; Είναι αυτό το μήνυμα που θέλω να εκπέμψω για να έλξω τον άνθρωπο που επιθυμώ;» (η 1η διάσταση αντίληψης εαυτού αφορά αυτό που φαίνεται, την εικόνα μας).

2. «Τι φοβάμαι ότι θα συμβεί αν μπω σε μία σχέση ή αν βγω από μία σχέση;» (η 2η διάσταση αντίληψης εαυτού αφορά τους φόβους μας)

3. «Έχω μάθει να διαχειρίζομαι σωστά το ναι και το όχι;» (η 3η διάσταση αφορά το πώς χειριζόμαστε τις καταστάσεις)

4. «Πώς εγώ προστατεύω τον εαυτό μου μέσα ή έξω από αυτή τη σχέση;» (η 4η διάσταση έχει να κάνει με το πώς προστατεύω τα όρια και τις ανάγκες μου).

5. «Αλήθεια, με εξελίσσει αυτή η σχέση; Με πάει κάπου;» (η 5η διάσταση ονομάζεται εξελικτική)

6. «Τι κερδίζω από αυτή τη σχέση; Κερδίζω κάτι ή χάνω;» (η 6η διάσταση αφορά τις πράξεις μας ή την απραξία μας, την ικανότητά μας να φέρνουμε αποτέλεσμα…)

7. «Ποια είναι τα συναισθήματά μου; Τι νιώθω εγώ γι’ αυτόν τον άνθρωπο; Κι όταν ανακαλύψω αυτό που νιώθω, μπορώ να το διαχειριστώ τελικά;» (η 7 διάσταση έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας)

8. «Πόσο με νοιάζει τι λένε οι άλλοι σε αυτή τη σχέση; Με Νοιάζει; Κι αν με νοιάζει, γιατί;» (η 8η διάσταση αφορά τη σχέση μας με τους άλλους, την επικοινωνία μας κ.λπ.)

Αυτό είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε για να καταλάβουμε για ποιους λόγους πιστεύουμε ότι επιλέγουμε πάντα λάθος συντρόφους. Μέσα από αυτόν το διάλογο με τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να αναλύσουμε σφαιρικά ό,τι συμβαίνει στις σχέσεις μας (και στη ζωή μας γενικότερα) και να πάρουμε μια καλή ιδέα για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αλλάξει αυτό.

 

(Απόσπασμα από την ομιλία της Dr. Μαρίας Λεβέντη στο TEDx, όπως δημοσιεύτηκε στο nancy.kallikli.com τον Μάρτιο του 2016)