Δρ. Μαρία Λεβέντη

  Δρ. Μαρία Λεβέντη

  «Γεννήθηκα στην Ελευσίνα, μια βιομηχανική πόλη σήμερα, όμως στο παρελθόν ήταν μια ιερή πόλη: ήταν ο τόπος του Αισχύλου, της Δήμητρας, της Περσεφόνης και των ελευσινίων μυστηρίων. Από μικρό παιδί, τρία ήταν τα χαρακτηριστικά μου: ήθελα να βοηθώ τους γύρω μου, το άγνωστο ασκούσε πάνω μου μια έντονη έλξη και δεν σταματούσα να ψάχνω το “γιατί”. Έτσι, θέλοντας να εξερευνήσω τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής και ψάχνοντας απαντήσεις στα υπαρξιακά μου ερωτήματα, όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξω τι επάγγελμα θα ακολουθήσω, η ψυχιατρική ήταν μονόδρομος.

  Μελετώ τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, ιστορία, λογοτεχνία, ποίηση και διάφορες θρησκευτικές προσεγγίσεις, ολοκληρώνω το πτυχίο μου, όμως ανακαλύπτω ότι οι απορίες μου είναι περισσότερες. Το 2002, ξεκινώντας το μεταπτυχιακό μου στην ιστορία της τέχνης, με συνεπαίρνει ο κόσμος των συμβόλων και η αποκωδικοποίησή τους. Νιώθω ότι έχω βρει πολλά κομμάτια από το παζλ, αλλά μου λείπει ακόμα κάτι.

  Ξεκινώ σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό αναζητώντας τον συνδετικό κρίκο και τον Φεβρουάριο του 2003, σε ένα από αυτά, συναντώ τον Ιωάννη. Έχει τις απαντήσεις για όλες μου τις απορίες και έναν μοναδικό τρόπο να με οδηγεί να τις ανακαλύψω… μόνη μου! Βγήκα από τη «ζώνη βολικότητάς μου» και βούτηξα βαθιά, με σκοπό ν’ ανακαλύψω το ύψος μου. Στη διαδρομή αυτή, παρότι τότε υπέφερα από πολλές απόψεις, τώρα, εκ του αποτελέσματος, κοιτώντας την και αναλύοντάς την, πιστεύω ότι στάθηκα πολύ τυχερή. Επειδή όχι μόνο βρήκα τις απαντήσεις που έψαχνα, αλλά και τον συνοδοιπόρο μου στο ταξίδι αυτό, τον πολυαγαπημένο μου σύζυγο Ιωάννη.

  Η πνευματική μας ζεύξη με τον Ιωάννη γέννησε τη Σφαιρική Αντιληπτικότητα, η υλική μας ζεύξη γέννησε τον γιο μας και η συναισθηματική μας ζεύξη μας πλημμυρίζει από τότε χρώματα και ευωδίες».

  Βιογραφικό

  Η Μαρία Λεβέντη γεννιέται το 1970 στην Ελευσίνα, σπουδάζει ιατρική στο ΑΠΘ και ειδικεύεται στην ψυχιατρική στη Β ́ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΠΘ.

  Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην ψυχιατρική ειδικότητα εκπαιδεύεται στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, γνωστική αναλυτική ψυχοθεραπεία, καθώς και οικογενειακή ψυχοθεραπεία και παιδοψυχιατρική.

  Έπειτα, και αφού έχει ασχοληθεί με την ιστορία της τέχνης και τη μελέτη των αρχετυπικών συμβόλων, ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο την εικαστική ψυχοθεραπεία στο Ψυχαναλυτικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας στην Αθήνα.

  Το 2003 ανοίγει ιατρείο στην Ελευσίνα κι αρχίζει να προσεγγίζει την ψυχοθεραπεία σαν θεραπεία ψυχής. Παράλληλα ξεκινά τις έρευνες γύρω από τους αποσυμβολισμούς παγκόσμιων αρχετυπικών συμβόλων, όπως αυτά εμφανίζονται στις φιλοσοφίες των αρχαίων λαών και διοργανώνει σεμινάρια Σφαιρικής Αντιληπτικότητας, προσεγγίζοντας τα γεωμετρικά σχήματα και τις εικόνες ως βοηθήματα για την πρόσβαση σε υπαρξιακά επίπεδα, καθώς και για την ανεύρεση και αποτύπωση των ψυχολογικών ορίων.

  Το 2008 ιδρύει μαζί με τον Ιωάννη Καρλαούζο τη Σφαιρική Αντιληπτικότητα Ε.Π.Ε.

  Έχει δημοσιεύσει εκλαϊκευμένα άρθρα σε ελληνικά έντυπα και ιστοσελίδες, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια και στο δημοφιλή θεσμό TEDx. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και του Συλλόγου Ελευσινιακών Μελετών «Δάειρα». Τον Μάρτιο του 2013 εκδίδεται από τις εκδόσεις Χρυσαλλίδα το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Φαντασία, Η Μεγάλη Diva.

  Έχει δύο παιδιά, τη Χρυσάνθη και τον Μιχαήλ, και δύο προγονές την Ελπινίκη και την Ελεάνα.